Nordisk middag

Jeg genfandt denne blogpost som fortæller om den fantastiske aften jeg havde i selskab med Nadja Pass medstifter af Borgerlyst. Nadja Pass var straks med på min ide og middagskoncept om hvordan man kan binde kultur, udveksling og medborgerskab sammen. Her kan du se videoerne på dansk og læse mere om ideen som jeg fik til kulturelle samarbejdsmiddage.

Her kan du se alle videoerne: http://borgerlyst.dk/2012/02/07/den-nordiske-middag/

Nadja Pass skriver (Februar 2012):

For nylig skrev en af mine Facebook-venner – Kajsa Li Paludan – i et kommentarspor, at hun altid havde drømt om at holde en middag, hvor gæsterne var fra forskellige nordiske lande. Hver skulle have en ret og et kulturelt indslag med – og så skulle aftenen ellers handle om forskellene og lighederne mellem de forskellige lande, kulturer, traditioner, råvarer og fællesskaber. Det syntes jeg var en rigtig sjov ide – og optændt af borgerlysten virketrang sagde jeg slagfærdigt, at det skulle vi da bare sætte en dato for med det samme, så vi var sikre på, at det blev til noget. Som sagt så gjort. Vi satte en dato halvanden uge ud i fremtiden og efterlyste så andre nordboere på Facebook. Det blev en fantastisk aften. Alle mødte op fulde af forventning – og da ingen kendte hinanden på forhånd blev samtalerne også rigtig gode, fordi ingen talte indforstået, og alle var åbne overfor at lytte til hinandens perspektiver. Her kan du være lidt med til den nordiske middag ved at se os alle fem fortælle om de retter og det kulturindslag, vi havde medbragt. Og undervejs kan du jo så tænke lidt over, hvad du selv ville have taget med – og hvorfor…

Finland

Person: Saila

Ret: Karjalanpiirakka – åbne pirogger med bagt risengrød og æggesmør + kanelsnegle

Kulturindslag: Karaoke

Færøerne

Person: Sissal Kampmann

Ret: Drýlur med lammerullepølse

Kulturindslag: Digt af Tóroddur Poulsen

Sverige

Person: Kajsa Li Paludan

Ret: Regnbueørreder med tragtkantareller og flødesauce

Kulturindslag: Strikkede hjemstavnsvanter

Norge

Person: Hanne Hvattum

Ret: Frossen grandiosa-pizza med creme fraiche

Kulturindslag: Begrebet “Dugnad”

Danmark

Person: Nadja Pass

Ret: Othellolagkage

Kulturindslag: I Danmark er jeg født

Og dét middagsprincip har jeg allerede lyst til at gentage i alle mulige andre andre sammenhænge, hvor det kunne være sjovt at få et indblik hvordan andre tænker. Det er både hyggeligt og inspirerende at tilbringe en aften med folk fra andre lande, aldersgrupper, fagområder eller landsdele end en selv – eller bare nogen, man ellers ikke ville være faldet i snak med.

Ligesom med samtalesalonerne er det rart, at der er en vis styring på det i form af for eksempel retterne og kulturindslagene, der sikrer, at alle kommer på banen, og at alle har noget fælles at snakke om og spørge ind til. Så sprudler samtalerne så meget desto mere ind i mellem.

Hvilke fremmede har du lyst til invitere til middag – og hvad skulle I snakke om? (Nadja Pass – Borgerlyst http://borgerlyst.dk/2012/02/07/den-nordiske-middag/)

About the author

Kajsa Li Paludan

View all posts